free website maker
Mobirise

Kisvakond csoport

Csoportprofil
Az óvodapedagógusok neve: Buzás Jánosné Andi néni
Mátyók Péterné Jutka néni
A csoport dadusnénie: Somogyiné Lengyel Tímea
Az óvoda neve, címe: Gyáli Tátika Óvoda, 2360, Gyál Bartók Béla utca 52.
A gyermekcsoport elnevezése: Kisvakond csoport
Korcsoport: 2018.-ban kezdték a gyermekek az óvodát. Kiscsoportos korosztály (3évesek)

A csoport összetétele

Mobirise

    A Kisvakond csoport gyermekei 2018. szeptemberében kezdték az óvodát. A csoportba 3 éves gyermekek járnak és előre láthatóan 4 évet fognak járni. A gyermekek többsége bölcsödéből érkezett, így már szereztek tapasztalatokat arról, hogyan kell viselkedni, alkalmazkodni egy közösséghez, így nekik sokkal könyebb volt a beszoktatás, beilliszkedés, mint azoknak akik otthonról jöttek. A bölcsiből érkezők hamarabb, könnyebben elváltak szüleiktől és alkalmazkodtak az új közösségi szokásokhoz. Sokkal többen vannak a fiúk a csoportban, de ez nem akadály, nem okoz gondot. A zökkenőmentes beszoktatásban nagyban segítettek a szülők, akik igénybe vették az anyás beszoktatás lehetőségét és folyamatos kommunikációval, együttműködéssel segítették gyermeküket. Kolléganőmmel fontosnak tartjuk, hogy megismerjük a gyermekek otthoni környezetét, körülményeiket, ezért igyekeztünk minél hamarabb minden kisgyermekhez eljutni családlátogatásra. A szülők nagyon kedvesen fogadtak minket. 

Mobirise

    Gyermekeiket tájékoztatták látogatásainkról, így a gyermekek is örömmel vártak minket. Saját, otthoni környezetükben a gyermekek sokkal felszabadultabban viselkedtek, mint az óvodában. A szülőkkel is sikerült az első perctől kezdve megtalálni a közös hangot, ezért nagyon jó a szülő-óvónő, óvónő-gyermek közötti bizalmas kapcsolat. A szülők között is szoros, bizalmi kapcsolat alakult ki, segítik egymást, nem tesznek különbséget egymás között, egymás gyermekei között. A gyermekek is az első naptól kezdve elfogadják egymást olyannak amilyen. Nem teszünk különbséget. Segítjük egymást, ahol csak tudjuk.  Az óvodai csoport jól felszerelt játékkal, változatos játéklehetőségeket tudunk a gyermekek számára biztosítani az egész nap folyamán, kint és bent. Jól felszerelt tornaterem található óvodánkban. A szülők óvodán kívül is ápolják gyermekeik baráti kapcsolatát, közös programokat szerveznek. Óvodánkra jellemző, hogy testvérek, unokatestvérek egy csoportba, vagy egymás melletti csoportba járnak, ezzel is erősítjük a családi összetartozást. 

Mobirise

    A csoport az első naptól kezdve nagyon motivált, motiválható. Nagyon érdeklődőek és fogékonyak. Rengeteg éneket, mondókát, mesét ismernek, tudnak, ami annak köszönhető, hogy sokan jöttek bölcsődéből, nagyon sok gyermeknek otthon este lefekvés előtt mesélnek. Nagyon ügyesen formálják a gyurmát, helyesen fogják a ceruzát, szívesen vállalnak éneklés közben fejdíszes szerepet. A meséket imádják hallgatni, hozzák a mesepárnát, mesekönyvet, hogy meséljünk nekik. Türelmesen, érdeklődve hallgatják végig a fejből mondott mesét, folyamatos szemkontaktust tartanak. Ahogy telnek a napok, a gyerekek egyre jobban megismerik egymást, kezdenek barátságok kialakulni, kezdenek együtt játszani. Közösen építenek a szőnyegen fakockákból várakat, házakat. A csoportban sok a gyermekek kezére való kesztyűbáb, amelyeket szabad játékidőben használhatnak, báboznak, mozgatják, beszélgetnek velük egymással. Fiúk-lányok közösen tevékenykednek a babakonyhában, főznek, terítenek, meghívják egymást. Kezdenek egymással szépen kommunikálni, amihez mi is jó példát mutatunk.

Mobirise

    Korukhoz képest önállóak gondozási és étkezési tevékenységekben. Önállóságuk további fejlődésében együtt működnek velünk a szülők és ők is időt hagynak gyermekeik öltözködési, gondozási folyamat gyakorlására. Alváshoz hozhatnak otthonról alvást segítő plüsst, cumit.
    A csoport szokás-szabály rendszerét, napirendjét, közösen (2 óvónéni és csoportos dajkanéni) alakítottuk ki, amit következetességgel betartatunk a gyermekekkel, így nagy összhanggal, nyugodt, családias légkört tudunk biztosítani a gyermekek számára egész nap folyamán. A gyermekek és a szülők bizalmát sikerült az első perctől kezdve megnyerni, így bizalommal, bátran forgulnak hozzánk segítségért.

    A kisgyermekek legfontosabb napi tevékenysége a játék és a mozgás, ezért igyekeztünk változatos játéklehetőségeket biztosítani, (bábok, autók, babák, babakonyha, fejlesztő játékok, különböző építőkockák, homok-víz asztal, vizuális eszközök stb.). Időjárástól függően minél többet vagyunk a szabad levegőn. Mindennapos tornánkat is ha tudjuk kint tartjuk. Kihasználjuk a tornaterem adta eszközöket, lehetőségeket a mozgásfejlesztéshez. Kicsi mozgássarkot is sikerült kialakítanunk a csoportszobában, ahol folyamatosan cseréljük a tornaszereket a gyermekek igénye, kérése szerint.

    Mindennapi feladatunk és célunk a környezettudatos magatartás erősítése, így csoportszobánkban kialakítottunk természet sarkot, homok-víz asztalunk is van, ahol folyamatosan tevékenykedhetnek a természet kincseivel. Természet megismerésére, szeretetére neveléshez segítségünkre vannak a jeles napok megünneplése, melyeket óvodai és csoport szinten is megvalósítunk a korosztálynak megfelelően. A gyermekek elfogadták egymást, segítőkészek egymással, toleránsak egymás iránt. Pedagógusi mintaképpel, azonos elvárással ezt erősítjük ( Kérd el tőle!, Legyél türelmes!, Segíts neki összepakolni!, Mutasd meg neki hol a helye!..stb). A gyerekekkel egyre jobban megismerjük egymást, kezdünk összecsiszolódni. Következetesen megköveteljük a kialakított szokás-szabályt, így elkerüljük a konfliktus helyzeteket és vidáman, élményekkel gazdagon telnek napjaink.A szülőkkel való jó kapcsolat, közös elvárások erősítik a gyerekekkel való együttműködést. 

Óvodapedagógusok: Buzás Jánosné Andi néni
Mátyók Péterné Jutka néni
Csoport dajkanénie: Somogyiné Lengyel Tímea